Kaisa Berryn teos Unelmien puupilvi

Unelmien puupilvi

Joensuun Ylisoutajanaukion kutsukilpailu
2. palkinto

”Teosehdotus tuo suorakulmaiselle arkkitehtuurille vastapariksi puun orgaanisen muotokielen. Teoksen valkoinen väri nousee esille sitä ympäröivistä tummista tiilijulkisivuista sekä päivällä että iltavalaistuksessa ja liittää sen Penttilänrannan alueen rakennusten valkoisiin julkisivuihin.”

Kaisa Berry

Asiakas
Joensuun kaupunki

Vuosi
2020

Teos
Ylisoutajan aukion kutsukilpailu, kohde Joensuun Penttilänranta

Kumppanit
Inari Myry (avustaja)
LDC
Sweco

Lähtötilanne

Ylisoutajan aukio on vilkas tummien julkisivujen rajaama aukio Ylisoutajansillan päätteenä Joensuun Penttilänrannassa. Kaisa Berry kutsuttiin kutsukilpailuun aukiolle sijoitettavasta taiteesta.

Ratkaisu

Unelmien puupilvi-teos tuo suorakulmaiselle arkkitehtuurille vastapariksi orgaanisen muotokielen. Teoksen valkoinen väri nousee esille sitä ympäröivistä tummista julkisivuista.

Se ammentaa inspiraationsa sekä Penttilänrannan sahateollisesta historiasta että jo ympärille rakentuneesta uudesta sykkivästä kaupunginosasta. 

Pulverimaalatusta teräksestä valmistettava teos on sommiteltu siten, että se toimii maamerkkinä ja katseenvangitsijana.

Lopputulos

Teos muodostaa aukiolle kevyen leijuvan katoksen ja kiintopisteen. Sen abstraktio poutapilvimäisen kevyesti käsitellyistä puun vuosirenkaista tekee näkyväksi alueen puuteollisen historian ja ne mahdollisuudet, joita sahateollisuus on seudulle luonut. Se kuvastaa samalla uudelle alueelle muuttavien asukkaiden unelmia, toiveita ja haaveita. Päivällä auringonvalo piirtää perforoidun teräslevyn väleistä maanpintaan varjoja. Hämärässä sydänpuu syttyy unen puupilveksi, kun se valaistaan sisäpuolelta.

Musteella tehty suunnitelmapiirros teoksen puukiekon muodosta.
Havainnekuva puukiekosta kaupunkitilassa.
Ylhäältä päin kuvattu karttakuva teoksen sijoittumisesta kaupunkitilaan.
Havainnekuva teoksen valaisusta pimeän aikaan.
← Palaa takaisin arkistoon

Lähetä viesti

[contact-form-7 id="6"]