Suunnitelmakuva polun paikasta metsässä

Polku

”Ikuisuuden ja katoavaisuuden polku ei pääty koskaan. Aion koko jäljellä olevan elämäni kulkea ja rakentaa polkua. Elän onnellista elämää, jossa saan päivittäin uusia vaikutteita ja virvatulen lailla aivoni ajattelevat uusia ajatuksia. Haluan kiinnittää oppimani asiat pysyvään.”

Polku-teoksen tilaaja

Asiakas
Yksityishenkilö

Vuosi
2019

Teos
Konseptisuunnitelma

Kumppanit
Berry Creative

Lähtötilanne

Tilaajalla oli Keski-Suomessa mökkimaata, johon hänellä oli voimakas henkilökohtainen suhde. Hän toivoi voivansa antaa taiteen keinoin itselleen ja muille kävijöille kokemuksen, joka käsittelisi hänelle tärkeitä ympäristön, kuolevaisuuden ja henkisyyden kysymyksiä.

”Metsä on mystinen ajatusten, luonnon-ilmiöiden ja äiti maan risteysasema. Meille suomalaisille metsällä on elinkeinomerkitys, mutta vielä enemmän metsä on meille kulttuurin ja mielentilan alku ja kulmakivi. Haluan luoda tavanomaiselle koivikolle uuden arvon. Aivan kuin kangas on kangas, mutta Da Vincin jälkeen kankaalla on täysin uusi arvo.”
– Tilaaja

Ratkaisu

Ikuisuuden ja katoavaisuuden polku on kevään 2019 aikana laadittu konseptisuunnitelma tontille. Tilaajan kanssa käytyjen yhteisten keskustelujen, maisema-analyysien, useiden maastovierailujen sekä luonnosteluprosessin lopputuloksena syntyi Polku-konseptisuunnitelma kokemuksellisesta reitistä.

Polku on päättymättömästä reitistä muodostuva kokemuksellinen teos. Se muodostaa ylhäältä katsottuna ikuisuuden merkin, joka rakennetaan mailla jo olevia puita, kiviä ja kasveja häiritsemättä.

Polku johdattaa katseen tontin luontoon ja kehystää sitä. Paikan luonto, vuorokauden- ja vuodenaikojen vaihtelu sekä ajallinen ulottuvuus muodostavat teoksen itsessään. Se on samaan aikaan yksityinen hiljentymispaikka ja ajatus.

Lopputulos

Polun käyttö on tarkoitettu meditatiiviseksi teoksi: Sitä voi kiertää loputtomasti, havainnoiden aina uusia asioita luonnosta, taivaasta, vedestä tai omasta sielustaan. 

Polku ei ole teos itsessään. Teos on taivas, maa, vesi, tuulet ja metsä, jotka Polku tekee näkyväksi ja koettavaksi. Osa reitistä on helpompikulkuista ja selkeämpää, tarjoten kulkijalle suvantopaikkoja. Reitti johdattaa kulkijan veden päälle, jolloin kapean ja pitkän järven laajimmat maisemat avautuvat kokijalle.

”Polku-projekti on ollut ympäristötaiteen ja maisema-arkkitehtuurin rajapinnassa työskentelevälle työryhmällemme todellinen unelmahanke. Olemme keskustelleet, lukeneet kaunokirjallisuutta, hakeneet tietoa, sukeltaneet maataiteen historiaan, hiljentyneet kuuntelemaan metsän ääniä ja luonnostelleet. Polku on ollut tilaajan kanssa kuljettu yhteinen matka, johon on yhdistetty monien ihmisten inspiroivaa ajattelua ja energiaa.”
– Kaisa Berry

Karttakuva Polku-teoksen sijoittumisesta teoksen tilaajan tontille
Polku-teos kulkee sekä metsän keskellä että meren rannassa.
← Palaa takaisin arkistoon

Lähetä viesti

[contact-form-7 id="6"]