Pääskymetsä

Kutsukilpailu
Toinen palkinto

"Pääskymetsän keskeinen teema ovat jättisuuriksi kasvaneet mustikan- ja puolukan varvut, joiden suojassa pienet koululaiset ja esikoululaiset kulkevat opintielle."

Kaisa Berry

Asiakas
Turun tilakeskus ja taidemuseo

Vuosi
2021

Teos
Pääskyvuoren koulun julkisen taiteen kilpailu

Kumppanit
Inari Myry

Lähtötilanne

Turun Pääskyvuoren koulun muutos- ja laajennushankkeen yhteydessä kouluun haluttiin uutta julkista taidetta kutsukilpailulla. Koulun arkkitehtuurissa ja sisätiloissa oli paljon erilaisia materiaaleja, värejä ja muotoja.

Ratkaisu

Huolellisen analyysin pohjalta taiteelle löytyi kokonaisuutta tukevat paikat ja teema.

Teosehdotus Pääskymetsän keskeinen teema ovat jättisuuriksi kasvaneet mustikan- ja puolukan varvut, joiden suojassa pienet koululaiset ja esikoululaiset kulkevat opintielle. Varvut kasvavat koulun rakenteista, kuten V-n muotoisista palkeista ja seinustannurkan valkoisesta rännistä. Suuriin varpuihin on lentänyt erilaisia lintuja, kuten pääskyjä ja pöllöjä. Suureen mittakaavaan kasvaneiden varpujen suojassa ollaan kuin sisällä sadussa.

Lopputulos

Teos on nähtävissä molemmista pääsaapumissuunnista. Pääsisäänkäynnin yhteydessä teos muodostaa vahvan valollisen tilakokemuksen, joka on koettavissa sekä päivällä että illalla. Teoksen läpi mennään sisälle kouluun.

Kaksiosaisen pääteoksen pieniä variaatioita löytyy asfalttiin toteutettuna. Välituntien aikana voi maasta bongailla erilaisia lintuja. Teema voi jatkua myös rakennuksen sisälle esimerkiksi lattiakuvioina.

Graafiset aiheet toteutetaan arkkitehtuurin kanssa yhteen sovitettavalla vaalealla sävyllä, jotta visuaalinen vaikutus on kevyt ja raikas, mutta puhtaan valkoisen sijaan se kestää aikaa paremmin. Näin taide erottuu omimuotoisesta ja monia värejä sisältävästä julkisivusta omana levollisen inspiroivana aiheena.

← Palaa takaisin arkistoon

Lähetä viesti

[contact-form-7 id="6"]